Johanna Alamattila ställer ut konst på restaurang Malmen


Namn: Johanna Alamattila

Biografi

Jag heter Johanna Alamattila och bor på Örnäset med min familj. Jag har målat och tecknat sedan jag var liten och har alltid blivit uppmuntrad till det hemifrån. Jag är född och uppvuxen på Hertsön. Jag har påbrå från norra Finland och Tornedalen.

Efter att ha gått ut gymnasiet och jobbat några år så sökte jag in på konstskolan på sunderbyn. Ett stort steg för mig att våga uttrycka mig konstnärligt. Efter att ha testat olika konstformer och tekniker fastnade jag ändå för måleriet. Jag lärde mig att hantera färg och form men även att våga visa upp mina alster. Jag läste konst i tre år och avslutade den utbildningen med en utställning på Konstens hus i Luleå 2005.

Jag föredrar att måla stort. Jag målar helst med akrylfärg. Jag älskar att måla byggnader och gärna med perspektiv. Jag kämpar med att måla porträtt och använder bilder på barnen som övning. Just nu fotograferar jag mina objekt och skissar upp bilden på målarduk. Det blir realistiska verk med många detaljer. Periodvis målar jag helt från fantasin och då blit det ofta ansikten på kvinnor likt en sagovärld.

Deltar årligen på “Konst i det gröna” på Gultzauudden. Jag säljer min konst i butiken Lapland heartwork på Smedjegatan.

 

Utställning på SSAB Mars 2019