21 juni 2024

Fett

Fett ger kroppen energi i koncentrerad form. Fetter är en del av våra cellmembraner och lagras i fettväven som energireserver. Fett är även värmeisolerande och skyddar våra inre organ. 

Allt fett är uppbyggt av olika fettsyror. Dessa fettsyror påverkar oss på olika sätt, vissa är livsnödvändiga medan andra ger negativa konsekvenser. Av alla sortes fettsyror är det speciellt två stycken som vi måste få i oss genom maten, nämligen linolsyra och linolensyra. Dessa fettsyror är essentiella d v s livsnödvändiga. Dessa livsnödvändiga fettsyror finns framförallt i vegetabiliska livsmedel, fisk och skaldjur. 

Det kan vara skadligt med både för mycket och för lite fett. För lite fett kan leda till en försämrad fettförbränning då kroppen sparar kroppsfett som svältreserv. Det är därför viktigt att äta fett, men att äta rätt sorts fett.

Äter du relativt fettsnålt och ser till att få i dig en del vegetabiliskt fett och fiskfett (som består av fleromättat och enkelomättat fett), får kroppen allt den behöver utan att du lägger på dig onödigt kroppsfett.

Källa: paulun.se, slv.se