21 november 2024

Kolhydrater

Kolhydrater lagras i musklerna och levern och måste fyllas på dagligen. Det är det näringsämne som enklast omvandlas till energi i kroppen. Det finns olika typer av kolhydrater; socker, stärkelse och kostfiber. När du äter kolhydrater bryts de ner till blodsocker och transporteras ut i blodet. 

Socker
Våra hjärnor tar energi direkt från blodsockret i blodet. Hjärnan som inte har möjlighet att själv lagra energi är beroende av det blodsocker du själv förser den med. Äter man stora mängder socker kan det leda till dålig insulinkänslighet, fettbildning och ohälsa. Socker saknar dessutom vitaminer, mineraler, fibrer och andra näringsämnen som övriga kolhydratkällor kan ge oss. 

Enligt de svenska näringsrekommendationerna SNR får högst 10 procent av energin bör komma från ”renframställda” sockerarter. Då räknas tillsatt socker i alla typer av livsmedel, exempelvis kakor, saft, godis, glass, fruktyoghurt, sylt, frukostflingor, oboy och inte bara det socker som man själv tillsätter i maten. 

För den som förbrukar 2400 kcal/dag betyder det att maximalt 240 kcal bör komma från socker. I gram räknat blir det 60 gram, vilket motsvarar ungefär två läskburkar a 33 cl. Väljer du att dricka läsk får du inte konsumera mer socker utöver det.

Stärkelse
De bra kolhydraterna finns istället i stärkelse som mjöl, gryn, ris, potatis, pasta, flingor, bönor och vissa rotfrukter. Vår dagliga energi kommer till stor del från stärkelse, som rekomenderas bestå av 55 procent av energiintaget.

Kostfibrer 
Kostfibrer är den andra nyttiga formen av kolhydrater. De håller magen i trim och påverkar blodsockernivå och blodets kolesterol. Rekommenderat dagligt intag är minst 30 gram per dag, exempelvis spannmålsprodukter, grönsaker, rotfrukter, frukt och bär.

Källa: korpen.se, svt.se/toppform, paulun.se, slv.se